logo-byggfakta-plum
Aktuella Projekt

Renoverar för minskad energianvändning - och framtidens krav

Med nya 3-glas fönster och FTX-ventilation räknar Einar Mattsson med att reducera energibehovet med minst 30 procent i 70-talsfastigheten Nybygget 13, ett av tre stora energieffektiviserings-projekt som bostadsbolaget genomför nästa år.

– Vi är inne i en intensiv ROT-period, säger fastighetschef Martin Fors.

Nybygget 14 IMG_2965Nybygget 13 på Södermalm i Stockholm. Foto: Einar Mattsson.

Enligt EU-kommissionen står byggnaderna i unionen för 40 procent av vår energikonsumtion och 36 procent av växthusgasutsläppen. EU rullar därför ut många nya regelverk och direktiv för att målet om klimatneutralitet ska uppnås senast 2050.

Enligt Direktivet om byggnaders energiprestanda, även kallat Energiprestandadirektivet (EPBD) , ska alla byggnader i Europa vara nollemissionsbyggnader senast 2050, men redan till år 2030 ska medlemsländerna säkerställa att primärenergianvändningen för bostadshus minskat med 16 procent, och med 20-22 procent till år 2035. Stort fokus ligger på att minska energianvändningen genom renovering av byggnaderna med sämst energiprestanda.

Läs vår ordlista med förkortningarna som driver klimatmålen>>

 

Samtidigt, som kraven skärps visar Swedisols Energieffektiviseringsindex för 2024, som  baserat på offentlig statistik från Energimyndigheten och SCB, lite motsägelsefullt att energianvändningen per lägenhet i landet ökat med två procent under de senaste sex åren. 

En av alla de fastighetsägare som jobbar ambitiöst med att energieffektivisera sitt bostadsbestånd är Einar Mattsson, som firar 90 år 2025. Einar Mattson äger och förvaltar bostäder Stockholm och har totalt 6100 hyresrätter i sitt bestånd. Många av fastigheterna byggdes under 50- och 60-talet, samt under miljonprogramsepoken. Husen som byggdes under den här perioden har ofta självdrag som ventilation, är dåligt isolerade och har 2-fönster.  Detta betyder att stora delar av beståndet har renoveringsbehov.


Vi är inne i en intensiv rot-period och sedan
2018 renoverar vi cirka tre fastigheter per år

– Allt man äger måste skötas om och var 50:e år behöver vi ta ett större grepp eftersom tumregeln är att tekniska installationer håller i femtio år. Vi är inne i en intensiv rot-period nu och sedan 2018 renoverar vi cirka tre fastigheter per år, berättar Martin Fors, fastighetschef.

Ett av de projekten som ska genomgå en totalrenovering nästa år är Nybygget 13 på Åsögatan på Södermalm. Husen byggdes 1974 och består av 36 lägenheter och två kommersiella lokaler om 320 kvm.

För att energieffektivisera fastigheten kommer Einar Mattsson att satsa på ett tätare klimatskal i kombination med en mer effektiv ventilationen. 2-glasfönster ska ersättas med 3-glas, fasaden ska putsas om och isoleras med en så kallad weberlösning. Taket renoverades och tilläggsisolerades redan 2019 efter ett läckage. Ett FTX-system ska ersätta den gamla frånluftsventilationen.

weberModell av en weber-lösning.

– Fönster gör väldigt mycket för energiförbrukningen. Med nya 3-glasfönster räknar vi med att reducera energianvändningen med 14 procent. Samtidigt kommer den uppgraderade ventilationen spara 15-20 procent. Totalt kommer bara dessa lösningar att ge en 30-procentig energieffektivisering.

Utöver dessa renoveringar ska rör och el bytas ut, balkonger gjutas om, garagen ska få nya tätskikt och ytskikt samtidigt som det blir nya hissar i hela fastigheten. På taket ska solceller installeras. På så sätt kan man kompensera för den ökade elanvändningen från FTX-ventilationen och även kunna förse laddstolparna i garaget med egen el.

– Den löpande driften måste automatiseras. Med hjälp av datapunkter kan vi se hur en fastighet beter sig över en hel årscykel. Utifrån dessa mätdata kan vi löpande korrigera inställningarna för att optimera energianvändningen.

 

nybyggethöjdare

Renoveringen av Nybygget 13 planeras pågå april 2025- april2026.

Så har man har man gjort i en annan av Einar Mattssons fastigheter, Dymmelveckan, som genomgick en totalrenovering 2018, har man nästan halverat energianvändningen mellan 2018 och 2022.

Syftet med de löpande rot-projekt är både att förlänga livslängden på fastigheterna, energieffektivisera och möta framtida förväntade klimatkrav och de boendes förväntningar på bostäder.

– Vi tittar framåt och anpassar oss efter vad vi tror att de boende har för förväntningar på sina bostäder om 10, 20 och 30 år, samt hur lag- och klimatkraven kommer att förändras, säger Martin Fors.

Renoveringen av Nybygget 13 planeras pågå under april 2025 till våren 2026. Parallellt med detta projekt påbörjas renoveringen av Nybygget 14, en fastighet från 1897 som ska genomgå sin tredje stora renovering.

Projektdetaljer:

 

  1. Projektnamn: Nybygget 13

  2. Ort: Stockholm
  3. Byggstart: April 2025
  4. Byggslut: April 2026
  5. Art: Renovering

  6. Entreprenadform: Totalentreprenad
  7. Byggkostnad: 70 mkr 


  8. Beställare: Einar Mattssons Fastighets AB



  9. Byggentreprenör: Einar Mattssons Byggnads AB
  10. Projektarkitekt: Elsa Notstrand, Noting Arkitektur
  11.  

Vill du ha en gratis lista över andra planerade bygggprojekt, klicka här>>

 

rattanemKv Råttan på Södermalm, ett annat av Einar Mattssons pågående rot-projekt. Fastigheten är från 1963 och består av ca 80 lägenheter. I samband med renoveringen tillför man 25 nya lägenheter på taket. Foto: Susanne Bengtsson