Byggfakta, i samarbete med vårt analysföretag Prognoscentret, presenterar en ny konjunkturrapport för den svenska byggmarknadens utveckling.
De totala investeringarna uppgår i år med 353 miljarder kronor, en minskning med 6,7 procent jämfört med förra året. Under 2025 och 2026 växer de totala bygginvesteringarna som följd av en återhämtning i bostadsbyggandet då det framför allt ser ljusare ut för flerbostadshus.
Vill du ha information om hur du kan ta del av byggprognosen, klicka här>>
Vi ställde några frågor till Ludvig Uggla, rapportförfattare och marknadsanalytiker på Prognoscentret, inför augustis prognossläpp.
Vad sticker ut i prognosen? Något som överraskar?
– Det sker en snabbare återhämtning i bostadsbyggandet under året än tidigare bedömning i vårens prognos. Dock råder fortfarande viss osäkerhet i kraften i återhämtningen samt dess uthållighet. Med tanke på att inbromsningen varit så tydlig efter räntehöjningarna är det inte helt säkert på hur hushushållens beteendemönster kommer se ut med hänsyn till sin egen ekonomi och dess påverkan på efterfrågan på nya bostäder. Nu ser vi en välkommen ökning av byggandet av flerbostadshus som kommande räntesänkningar kan fortsatta stimulera till.
Vad har vi för bostadsmarknad att vänta de kommande åren?
– Det är en ljusare men fortfarande osäker situation att vänta. I prognosen går vi igenom sambanandet mellan penningpolitiken och bostadsbyggandet. Vad som snabbt kan konstateras är att de gynnsamma förutsättningar som tidigare drivit en stor del av byggandet sannolikt inte kommer komma tillbaka. Vi är i en återhämtning nu för att komma tillbaka till ett nytt jämviktsläge men som kommer resultera i ett lägre byggande än tidigare. Samtidigt pågår det ett arbete i regeringskansliet för att öka andelen småhusbyggande, så större strukturella förändringar kan vara på gång som förändrar hur bostadsmarknaden fungerar.
Hur ser det ut med övrig byggnation?
– Vi gör vissa nedrevideringar av lokalmarknaden. Inkommande statistik har visat på en tydligare inbromsning inom några segment jämfört med vår bedömning från i våras. Det byggts bra tidigare och marknaden har delvis mättas samtidigt som konjunkturläget påverkar efterfrågesidan och investeringsviljan. Kontor och lager är två områden där vi gjort en översyn av tidigare bedömning.
Hur förväntas rot-marknaden utvecklas?
– På rot-sidan väntar vi fortfarande på en tydligare vändning bland bostäder. Med tanke på utformningen av det utökande rot-avdraget förskjuts vissa projekt och det är först nästa år utvecklingen procentuellt tar fart, men från låga nivåer. För lokaler är rot-situationen rätt likartad som tidigare även om vi skruvar upp bedömningen i slutet av prognosperioden.
Är det några särskilda kategorier och regioner där det ser ljusare ut?
- Det är framför allt byggandet av flerbostadshus drivet av fler bostadsrätter. Lite förutsägbart är allt i norra Sverige kopplat till den omfattande nyindustrialiseringen spännande områden där mycket redan sker och än mer kan förväntas. Det sker bland annat politiska försök att skapa bättre marknadsförhållande för att stimulera till ökat bostadsbyggande där arbetskraften växer. Detta är värt att hålla ett öga på då det förhoppningsvis är framgångsrikt och kan bidra till en allmän utveckling för förbättrade förutsättningar till bostadsbyggande i hela Sverige.
Utdrag ur rapporten:
◾Årets sammanlagda bygginvesteringar väntas uppgå till 353 miljarder kronor, en nedgång med 6,7 procent jämfört med i fjol.
◾ 2025 och 2026 ökar investeringarna, främst drivet av ett bostadsbyggande som gradvis börjar ta fart igen.
◾ Prognosen för nybyggda lokaler justeras ned även om nivåerna förblir höga. I år väntas påbörjandet bli cirka 4,2 miljoner kvm.
◾ Hushållens ROT-investeringar är fortfarande låga, men ökar 2025 då antalet bostadstransaktioner kommer igång och hushållens ekonomi förbättras.
◾ ROT-investeringarna i lokaler vänder också uppåt från och med nästa år, främst drivet av ett underhållsbehov i skol- och vårdbyggnader samt energirenoveringar.
Fakta Byggprognosen:
I Byggprognosen från Byggfakta/Prognoscentret får du bedömningar för bostads-och lokalbyggandet samt ROT-marknaden för flera år framåt. Prognosen släpps tre gånger per år (augusti, november och april).
Vill du ha mer information om byggprognosen, klicka här>>